ilan ver
iÅŸbul
img
Dünya

iÅŸbul

Evde Çalışmak Mı Daha İyi, Ofiste Çalışmak Mı?

Covid-19 salgınıyla birlikte yeni çalışma sistemleri, iş dünyasının gündemi haline geldi. Bu gündem bağlamında farklı modellerde çalışmalarını sürdürmekte olan bazı firmalar çalışanlarını homoffice çalışma sistemiyle çalıştırırken, bazı firmalar ise birebir çalışma sistemiyle devam etmiştir. Bu süreçte bu sistemin bireye verim kazandırıp kazandırmadığına yönelik görüşler de zamanla belirmeye başlamıştır. Peki evde çalışmak mı ofiste çalışmak mı daha verimli? Bugünkü yazımızda bu konu ile ilgili detaylı bilgi aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Evde Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Evde çalışma fikri, hemen hemen her çalışanın hayal etmekte olduğu çalışma sistemlerinde biridir. Her gün yol problemi yaşamanın, mesai saatlerinin uzunluğu, kıyafet konusundaki sınırlandırmalar, ofis ortamında yaşanabilecek anlaşmazlıklar vb. durumlar, bireylerin evden çalışma fikrini daha cazip hissetmesine yol açabilmektedir. Pandemi nedeniyle sosyal yaşamın kısıtlandırılması ile birlikte yeni çalışma sistemleri, firmaların gündeminde yerini korumaya devam etmektedir. Yaklaşık 1,5 yıldır koronavirüsün etksiyle birlikte çoğu şirket evden çalışma sistemine bilfiil dahil olmuş durumdadır.

Yeni bir çalışma düzenine geçmiş olan bireyler ilk zamanlarda bazı adaptasyon problemleri yaşamış olsa da bu süreç sanıldığı kadar uzun sürmemiştir. Pandemiyle birlikte evden çalışmaya başlayan bazı kuruluşlar yıllık gelirlerini bir önceki döneme göre iki kat artırabilmiş, bazıları ise bu süreçten olumsuz yönde etkilenmiştir. Peki olumlu ya da olumsuz etkilerin altında yatan temel sebepler nelerdi? Evden çalışma sistemi bazıları için verimli etkilerde bulunurken bazıları için neden daha verimsiz bir süreç haline dönüştü?

Yaşanan virüs problemleri nedeniyle özellikle insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlar, virüsün bulaş riskini daha da artıracağı için kullanılması tehlikeli alanlardır. Bu alanlar içerisinde iş yerleri, cafe ve restoranlar, okul, hastane, otel ve toplu taşıma araçları gibi alanlar dahil edilebilir. Özellikle toplu taşıma araçları, insanların işe gidip gelirken sıklıkla kullanmakta olduğu araçlar olduğu için virüsün yayılma ihtimali bu alanlarda oldukça yüksek. Evden çalışma sistemi, bireylerin kendilerini bu riske atmaması için oldukça elverişli bir sistem olmaktadır. Ayrıca ofis ortamının getireceği iş stresinden ve kıyafet zorunluluğundan uzak olmak da çalışanların işe adaptasyonunu olumlu yönde etkileyebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra, ofis ortamının iş motivasyonunu artırdığına yönelik fikir sahibi olanlar, evden çalışma sisteminin, oluşturacağı rahatlık nedeniyle işteki verimliliği olumsuz etkilediğine dair söylemleri bulunmaktadır. Evden çalışma sitemine geçiş yapan bazı kuruluşlar, çalışanları arasındaki iletişimi doğru bir şekilde kuramadıklarını, bu nedenle de verimliliğin ofiste çalışma dönemine göre düşüşe geçtiğini ifade etmektedir. Teknolojinin getirileri, uzaktan çalışmakta olan kişilerin internet ortamında görüşmede bulunmalarını sağlamaktadır. Fakat gerekli sistem sağlanmadığı takdirde istenilen verime ulaşılması oldukça zor olacaktır.

Ofiste Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Ofis ortamında çalışmak, hemen hemen her türlü kuruluşun standart çalışma sistemidir. Bu sistemde çalışıyor olmak belirli kural ve kalıplar içerisinde çalışmayı bir zorunluluk haline getirmektedir. Fakat tüm bunların yanında ortak bir paylaşım alanının olması ve tüm herkesin aynı amaç doğrultusunda hareket ediliyor olması, yapılan işe karşı motivasyonu olumlu yönde etkilemekte olan unsurlardan biridir. Ofis ortamı, birlikte çalışıyor olmanın etkisiyle birlikte bireylere bir ekip ruhu kazandırmakta ve aynı amaç doğrultusunda hareket eden insanlar topluluğunu yapılan işe karşı daha motive bir şekilde hareket etmeye yönlendirir.

Belirli standartlar kapsamında ve belirli saatler içerisinde yapılan görev ve yetkinlikler, işlerin daha planlı ve programlı bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Aynı şekilde mesai saati sonrasında bireyin kendi özel hayatına yönelebilmesini mümkün kılmaktadır. Aksi takdirde ofis ortamından uzak bir şekilde evde çalışmakta olan bireylerin iş ve ev yaşantısını birbirinden ayırma konusunda problemler yaşayabileceğinden söz etmemiz mümkündür. Ofiste çalışmak tam da bu noktada bireye daha çok kendiyle ilgilenebilme imkanı sunabilmektedir.

Fakat ofiste çalışmak avantajlar sağladığı gibi bazı dezavantajları da beraberinde getirebilmektedir. Örneğin, toplu taşıma araçlarını kullanarak her sabah ve her akşam evden işe işten eve gitmeye çalışan bireyler bu süreç içerisinde özellikle pandemi kaynaklı yüksek riskli bir durumla karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca büyükşehirlerde sıklıkla yaşanmakta olan trafik problemleri de bireylerin çalışma yerlerine ulaşım konusunda sıkıntı yaşamasına sebep olabilmektedir. Belirli kalıp ve kurallar içerisine dahil olmak bazı bireylerin kendilerini özgürce ifade edebilmesine olumsuz yönde etkide bulunabilir. Bu da iş veriminin düşmesine doğrudan etkili olabilir.

Ofiste çalışmak, birden fazla kişiyle aynı ortamı paylaşmak ve ortak yaşam alanına dahil olmak anlamına gelmektedir. aynı ortamı paylaşan bireylerin zamanın getirileriyle birlikte bir takım problemler yaşaması muhtemeldir. Bir de iş stresi ile birlikte bu süreç oldukça sıkıntılı bir hal almaya başlayabilir. Bu gibi problemlerin mevcut olması işte verimliliğin düşmesine neden olabilmektedir. Ofiste ya da evde çalışıyor olmak, birçok avantaj ve dezavantajı aynı anda yaşatabiliyorken, bir çalışma sisteminin her koşulda verimliliği artırmasına yönelik çalışmaları takip etmek oldukça önemlidir.

Firmalar, çalışanlarına olan saygı ve sevgi çerçevesini aÅŸmadıkları, gerekli teknik desteÄŸi saÄŸlamış oldukları, hak ve hürriyetlerin gözetilerek tüm imkanları saÄŸlamış oldukları bir çalışma düzeninde, verimliliÄŸin düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Aynı ÅŸekilde sektörle ilgili geliÅŸmelerin takip edilmesi ve yeniliklere açık olunması da bir kurumun alanında ilerleyebilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle ister ofiste çalışıyor olun ister evde çalışıyor olun, insana saygının var olduÄŸu, geliÅŸmelere ayak uydurulduÄŸu ve vizyon sahibi yöneticilerle birlikte çalışılıyor olduÄŸu sürece herhangi bir problem yaÅŸamayacağınız gibi mevcut baÅŸarınıza yeni baÅŸarıların eklenecek olması kaçınılmaz olacaktır. 




İlginizi Çekebilir

  • img

    İstanbul Esenlerde zihinsel engelli çocuğa cinsel taciz!

    Türkiye
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Kenyada büyük patlama! Saldırı altındalar

    Türkiye
    Haberi Ä°ncele
  • img

    6 Aralık korona tablosu ve vaka sayısı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı! İşte koronavirüs tablosunda son durum

    Türkiye
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Değirmen Sanayinin En Büyük Değeri Mill Tech İstanbul 10 Martta Açılıyor

    Teknoloji
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Dünyanın iklim acil durumu ilan etmesi gerekiyor - BM

    Dünya
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Huaweinin kurucusu, casusluk iddiaları hakkında konuştu

    Dünya
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Bodrum Havaalanından Otele Giderken Bunlara Dikkat!

    Türkiye
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Kadınlar vergi ödemeden esnaf olabiliyor!

    Dünya
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Mithat Sancar ve 22 milletvekilinin dokunulmazlık dosyaları TBMMde

    Siyaset
    Haberi Ä°ncele
  • img

    Rusyadan dolara darbe üstüne darbe!

    Dünya
    Haberi Ä°ncele