ilan ver
Dünyanın iklim acil durumu ilan etmesi gerekiyor - BM
img
Dünya

Dünyanın iklim acil durumu ilan etmesi gerekiyor - BM

BM genel sekreteri tüm ülkeleri iklim acil durumu ilan etmeye çağırdı.

António Guterres, Paris iklim anlaşmasının beşinci yıldönümünde sanal bir zirvede konuşuyordu,

Zengin ülkeleri, salgın kurtarma nakitlerinin% 50'sini düşük karbonlu enerjiye kıyasla fosil yakıtlara harcadıkları için eleştirdi.

İngiltere, BM ve Fransa tarafından düzenlenen toplantıda 70'in üzerinde dünya lideri konuşma yapacak.

Bay Guterres, 38 ülkenin halihazırda bir iklim acil durumu ilan ettiğini söyledi ve dünya çapındaki liderleri şimdi aynısını yapmaya çağırdı.

Acil durumun ancak karbon nötrlüğüne ulaşıldığında sona ereceğini söyledi. Karbon nötrlüğü, emisyonların olabildiğince azaltılması ve kalanların atmosferden eşdeğer miktarda uzaklaştırılarak dengelenmesi anlamına gelir,

Covid kurtarma harcamaları üzerine, bunun gelecek nesillerden ödünç alınan para olduğunu söyledi.

"Bu kaynakları, gelecek nesilleri parçalanmış bir gezegende dağ gibi bir borçla yükleyen politikalara kilitlemek için kullanamayız" dedi.

Genel sekreter, yeni hedefler ve planlarla bugünkü toplantıya gelen ülkeleri övdü.

Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya ve Meksika da dahil olmak üzere bir dizi büyük yayıcı, iklim eylemleri yeterince iddialı görülmediği için katılmıyor.

Birleşik Krallık, denizaşırı fosil yakıt projelerine verilen desteği sona erdirdi ve bugün BM'ye yeni bir iklim planı hazırladı.

Daha önce Avrupa Birliği'nin iklim taahhütleri kapsamında olduğu için İngiltere bunu ilk kez yapmak zorunda kaldı.

Bugünkü sanal buluşma, salgının bu yıl Glasgow'da yapılacak olan yıllık Taraflar Konferansı (COP) toplantısının ertelenmesine neden olmasının ardından gerçekleşiyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yılın "bir miktar bilimsel iyimserlikle" sona erdiğini söyledi çünkü "pandeminin başlamasından yaklaşık 12 ay sonra aşının yaşlıların kucağına girdiğini görüyoruz".

Ve ekledi: "Birlikte, tüm gezegenimizi - biyosferimizi - koronavirüsten bile çok daha kötü, çok daha yıkıcı bir mücadeleye karşı korumak için bilimsel ilerlemeleri kullanabiliriz. küresel ısınma felaketi. "


Birleşik Krallık, bugünkü kısa, eylem odaklı zirvenin ülkelerden gelecek yeni taahhütlere prim vereceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron da dahil olmak üzere dünyanın her yerinden yaklaşık 70 lider katılacak. Papa Francis de toplantıya hitap edecek.

İngiltere, geçen hafta başbakan tarafından açıklanan, denizaşırı fosil yakıt projelerine ve 2030 yılına kadar% 68'lik yeni bir karbon azaltma hedefine yönelik yeni taahhüdüne işaret etti.

AB ayrıca, bu hafta tüm gece süren müzakerelerin ardından kabul edilen emisyonlarda% 55'lik bir azaltım 2030 hedefi sundu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bu artık Avrupa'nın arama kartıdır" dedi. "Ekonomimiz ve toplumumuz genelinde iklim eylemini büyütmek için atılan adımdır."

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2030'dan önce en yüksek CO2 emisyonlarına ulaşma ve 2060'a kadar karbon nötrlüğünü sağlama taahhüdünü yineledi.

Cumartesi günü, Çin'in gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) birimi başına karbon emisyonunu 2005 seviyelerine kıyasla% 65'in üzerinde azaltacağını duyurdu. Ülke, fosil olmayan yakıtların birincil enerji tüketimindeki payını da yaklaşık% 25 artıracak. Ve Başkan Xi, orman örtüsünü artırma ve rüzgar ve güneş kapasitesini artırma sözü verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022 yılına kadar 175 Gigawatt'a ulaşmayı hedeflediğini ve bunu 2030 yılına kadar 450 Gigawatt'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Paris Anlaşması.

Başkan Donald Trump, ABD'yi Paris anlaşmasından çekmesine rağmen, zirvede Massachusetts Cumhuriyetçi valisi Charlie Baker ve Michigan Demokrat valisi Gretchen Whitmer'ın ABD'nin iklimle mücadele konusunda "hepsi bir arada" olduğunu söyleyen açıklamaları görüldü. değişiklik.

Papa Francis, Vatikan'ın 2050'den önce karbon nötrlüğüne benzer şekilde net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt ettiğini söyledi. "Rotayı değiştirme zamanı geldi. Gelecek nesillerin daha iyi bir gelecek ümidini yok etmeyelim" dedi.

Avustralya, emisyonlarda gelecekteki kesintileri karşılamak için eski karbon kredilerini kullanmama sözünü tuttu.

Ancak İngiltere, bunun yeterince ileri gitmediğini ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın katılmayacağını hissetti.

Rusya, Güney Afrika ve Suudi Arabistan da dahil olmayacak.

Bazı gözlemciler bu katı çizginin haklı olduğuna inanıyor.


Boris Johnson'ın daha sert emisyon kesintileri için coşkulu desteği, iklim değişikliği konusunda İngiliz liderliği geleneğini takip ediyor.

Birleşik Krallık uzmanları, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nde bilim ve politika konusunda tavsiyelerde bulunarak merkezi bir rol oynuyor.

Siyasette, İngiltere, 1992'deki iklim konulu Rio çerçeve sözleşmesinin müzakeresinde önemli bir oyuncuydu. Ve başbakan yardımcısı John Prescott, 1997'de Kyoto iklim protokolünü yürürlüğe koymak için gecenin ortasında masayı dövdü.

İngiltere daha sonra, adım adım emisyon kesintilerini zorunlu kılan dönüm noktası İklim Değişikliği Yasasını geçti ve bunun nasıl yapılacağını göstermek için İklim Değişikliği Komitesi'ni kurdu.

Birleşik Krallık, AB'nin iklim hedefini güçlendirdi. Ardından Galler Prensi iş liderleri grubu, politikacıları etkili CEO'ların CO2'yi kısıtlayan önlemleri destekleyeceğine ikna etti.

Ekonomi üzerine, 2006 UK Stern Review, iklim değişikliğini görmezden gelmenin, bununla mücadele etmekten daha maliyetli olduğunu gösterdi.

Ve son zamanlarda, İngiltere Merkez Bankası eski başkanı Mark Carney, bankaların fosil yakıt şirketlerini bir yatırım riski oluşturdukları için reddetmeleri gerektiğini savundu. Başka hiçbir ülkede böyle bir sicil yok.


East Anglia Üniversitesi'nden Prof Heike Schroeder, "Bir tür sembolik prosedür bakış açısından, herkesin gemide olması iyi bir şey" dedi.

"Ancak proaktif bir yaklaşımla, bir tür aciliyet duygusu yaratarak, yalnızca söyleyecek yeni bir şeyin varsa sizden haber alacağımızı söylemek de mantıklıdır."

Birleşik Krallık, odak noktasının yeni net sıfır duyuruları yapacak veya 2030 için yeni planlar sunacak ülkeler üzerinde olmasını istiyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre, Paris anlaşmasının kabul edilmesinden bu yana geçen beş yıl, rekor seviyedeki en sıcak dönem oldu ve emisyonlar atmosferde birikmeye devam etti.

Zirvede pek çok liderin vurgulamak istediği için, birçok ülke ve işletme o dönemde karbondan arındırma sürecini başlattı.

Eski BM iklim başkanı Christiana Figueres, kaydettikleri ilerlemenin kabul edilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor.

"Bu Cumartesi için, emisyonların azaltılmasına odaklanıyorlar ve bu iyi bir şey çünkü reel ekonomide görülen bu ilerlemenin bu ek taahhütlerle daha da yansıtılması ve teşvik edilmesi gerekiyor."

Bu toplantıda herhangi bir ilerleme sağlaması muhtemel olmayan alanlardan biri de finans sorunudur. Zengin ülkeler, Paris anlaşması uyarınca 2020'den itibaren yılda 100 milyar doları harekete geçirme sözü verdiler - ancak nakit taahhütleri henüz gerçekleşmiyor.



İlginizi Çekebilir

  • img

    Mersinde şiddetli fırtına! Korkuyla izliyorlar

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    işbul

    Dünya
    Haberi İncele
  • img

    Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?

    Sağlıklı Yaşam
    Haberi İncele
  • img

    Yeterli ve Dengeli Beslenme

    Sağlıklı Yaşam
    Haberi İncele
  • img

    Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Değerlendirme Toplantısı

    Asayiş
    Haberi İncele
  • img

    Değirmen Sanayinin En Büyük Değeri Mill Tech İstanbul 10 Martta Açılıyor

    Teknoloji
    Haberi İncele
  • img

    ABDden S-400 için Türkiyeye çarp?c? teklif: F-35 için ?ncirliki ?art ko?tular

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Geleceğin seyahat aracı: Uçak taksi Bell Nexus

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    İstanbul Esenlerde zihinsel engelli çocuğa cinsel taciz!

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Tesla yaklaşık 3 bin çalışanını işten çıkaracak

    Dünya
    Haberi İncele